Wanneer moet u een ruimte bezemschoon opleveren?

Moet u een woning ontruimen, dan zult u ongetwijfeld de term bezemschoon opleveren al eens gehoord hebben. Alleen een woning ontruimen is meestal niet voldoende, want vaak moet deze ook nog schoongemaakt worden na de ontruiming. Wanneer u een woning bezemschoon moet opleveren, leest u in deze blog.

Wat is bezemschoon opleveren?

Een woning bezemschoon opleveren is een breed begrip wat betekent dat een huis schoon, netjes en leeg wordt opgeleverd. Dit is meestal van toepassing bij huurwoningen, maar het kan in enkele gevallen ook bij koopwoningen voorkomen, bijvoorbeeld wanneer er bij een verkoop bepaalde afspraken zijn gemaakt over de oplevering. Een bezemschoon huis of ruimte die bezemschoon moet worden opgeleverd, wordt ook wel ‘huis veegschoon opleveren’ genoemd.

Overigens kan ‘bezemschoon opleveren’ verschillen per verhuurder. De ene verhuurder stelt namelijk strengere eisen dan de ander. In grote lijnen wordt hiermee bedoeld:

  • Alle meubels en persoonlijke eigendommen zijn verwijderd.
  • Badkamer, keuken en toilet zijn schoon en vrij van vet, kalkaanslag en ander vuil.
  • Vensterbanken moeten schoon en vetvrij zijn.
  • Inbouwapparatuur moet gereinigd zijn.
  • Afvoerputjes moeten schoon zijn.
  • Lijmresten en stickers moeten van deuren en ramen verwijderd zijn.
  • Vloeren moeten schoon en geveegd zijn.
  • Vlekken moeten verwijderd zijn uit vloeren, inbouwapparatuur etc.
  • Eventuele spijkers moeten uit muren verwijderd zijn, en gaatjes in de muur opgevuld.
  • Afvalcontainers dienen leeg te zijn voor u vertrekt. 

Een bezemschone woning zorgt ervoor dat nieuwe huurders direct kunnen intrekken in hun nieuwe huurwoning en dat al uw eigendommen tijdig verwijderd zijn uit de woning.

pexels-ron-lach-10558184

Interesse?

Vraag hier vrijblijvend een offerte aan!

Aanvullende eisen van verhuurders

Sommige verhuurders kunnen nog aanvullende eisen stellen aan bezemschoon opleveren. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat geverfde muren na een boedelruiming weer in hun originele staat hersteld moeten worden. Een huurder kan dan dus verplicht worden om de muren weer witgeschilderd achter te laten. Ook kan het een eis zijn om de gelegde vloer te verwijderen en bent u als huurder verplicht om kosten voor het verwijderen voor uw eigen rekening te nemen. Gaat uw huurwoning over op een andere huurder, en kunt u samen overeenkomen dat zij de oude vloer overnemen en dat de verf mag blijven zitten? Dan hoeft u hier niets meer aan te doen. Meestal betaalt de verhuurder dan een vergoeding voor de materialen. Een nieuwe huurder kan in sommige gevallen ook aangeven een meubelstuk zoals een bank of kast over te willen nemen. In dat geval kunt u afspraken hierover maken met de verhuurder en de nieuwe huurder.

Aanvullende eisen van verhuurders

Moet u altijd een woning bezemschoon opleveren? Het antwoord daarop is ‘nee’, u bent niet verplicht om iedere woning bezemschoon op te leveren. In sommige gevallen kan dit echter wel verplicht zijn bij huurwoningen. Wordt er gesproken over een huis bezemschonen opleveren, dan wordt dus bijna altijd bedoeld een huurwoning bezemschoon opleveren. Voor koopwoningen geldt dat u deze moet opleveren zoals afgesproken met de makelaar en verkopende partij. Het bezemschoon opleveren van een koophuis is dus meer uitzondering dan regel.

SEARCH